*
banner

2019 Christmas Quiz: The answers and winner

The 25 little teasers certainly got you thinking over the festive season...

Answers
  The answers are now revealed

We had a great response for annual Christmas Quiz — and it proved to be a bit of teaser, as a few questions caught people out.

Still, thanks to everyone who took the time to give it a go after trying to squeeze in an extra slice of cold turkey or one more segment of Chocolate Orange...

Winner

Our winner is Karen Hurn from Cornwall, who is a semi-professional singer who has worked with a number of brass bands, especially for 'Last Night of the Proms' events in her native county.

Although she doesn't play she has supported her sister who used to play with St Dennis Youth and senior bands and told 4BR that the cornet "will be put to great use!"

Here we are then...

1. Which famous Christmas Carol links a former principal cornet of Black Dyke, a lightweight Morris Dance folk tune by composer Percy Grainger and the fifth man to walk on the Moon?

Answer: While Shepherds Watched... courtesy of the great Jim Shepherd, Shepherd's Hey and Alan Shepard.

2. In which country would you have found bands called Immanuel, Hosannah, Halleluja, Glora Dei and David competing in their National Championships this year?

Answer: The Netherlands

3. Which colour of light was originally earmarked by Gilbert Vinter to open his test-piece 'Spectrum'?

Answer: White (check out the story behind Spectrum at: https://www.4barsrest.com/articles/2019/1811.asp

4. August (Gus) Helmecke was alleged to be the highest paid player in John Philip Sousa's band, but what instrument did he play?

Answer: Bass Drum

5. 'In Memoriam R.K.' by Elgar Howarth is written in tribute to which great German orchestral conductor?

Answer: Rudolf Kempe

6. Which band won the first ever All England Masters title in 1989?

Answer: Leyland DAF

7. Which band won the last Pontins Championship title in 2010?

Answer: Marsden Silver Prize

8. What mythical animal links composer Philip Sparke, a Welsh regional rugby team and Daenerys Targaryen from 'Game of Thrones'?

Answer: Dragons (Year of the Dragon, Dragons Rugby Team, Mother of Dragons)

9. What was unique about the way in which the 1958 British Open Championship was decided?

Answer: The top 6 had to take part in a second round play-off

10. Which composer wrote an own-choice Championship Section work played this year for 'Brass Band and Ondes Martenot'?

Answer: Ludovic Neurohr

11. Which Edward Gregson test-piece comprises movements entitled, 'Dialogue', 'Soliloquy' and 'Epigram'?

Answer: Essay

12. What does the musical term 'incalzando' mean?

Answer: To 'press' forward as in an urgent manner

13. How many times has Cory won the National Championship of Great Britain title?

Answer: Nine (1974, 1982, 1983, 1984, 2000, 2013, 2015, 2016, 2019)

14. Which famous brass band player's autobiography is called 'From Umchucks to Cadenzas'?

Answer: Gordon Higginbottom

15. Which famous Gilbert Vinter test-piece, which started life as suite for string orchestra, omits a movement called 'Taproom Ballade' in its brass band version?

Answer: Entertainments

16. Which band is the current Champion Band of Sweden?

Answer: Gota Brass Band

17. Which famous composer wrote a ballet, premiered in 1930, that tells of a Soviet football team visiting the West, whose captain is imprisoned by fascist agents only to be released after the players are joined by the local workers to defeat the police?

Answer: Shostakovich (he once said "Football is the ballet of the masses")

18. Who is Paul Raphael in real life?

Answer: Philip Harper

19. Which former European Championship set-work opens with the second movement of Tchaikovsky's String Quartet No 1 in D, Opus 11?

Answer: Extreme Make-Over

20. Which trumpet player had a backing ensemble called 'Tijuana Brass'?

Answer: Herb Alpert

21. What nationality is the trombone player Lito Fontana?

Answer: Argentinean

22. Which two bands were relegated from the British Open in 2019?

Answer: Whitburn and Wingates

23. Who was the last band to win the British Open off the number 1 draw — and in what year?

Answer: Munn & Felton in 1954

24. Which composer wrote the musical scores to the films 'Psycho' and 'Taxi Driver'?

Answer: Bernard Herrmann

25. Which standard brass band instrument is made up of approximately 6 and a half foot (1.9812 meters) of tubing?

Answer: The tenor horn

Become a supporter and help make our future secure.

4barsrest continues to be a proudly independent voice. There are no paywalls to overcome to be able to enjoy what we do to keep our journalism at the heart of the brass banding world. Support us with a one-off donation or subscribe from just £2.50 per month.

Support us    


Desford Colliery

Report & Result: 2025 National Championship of Great Britain

October 12 • Desford surprise the favourites to claim a fifth National title success on a day of new memories at the Royal Albert Hall.


ISB and Fodens

Friday night Gregson spotlights

October 10 • You will be spoilt for a Gregson choice between the ISB and Ian Bousfield and Foden's and Mike Lovatt if you are in London this evening.


World of Brass

Make sure you pick up the latest releases at the Albert Hall

October 10 • The World of Brass trade stand will be packed with musical goodies — from the study score of 'Symphony in Two Movements' to the latest releases from Cory, Tredegar, Brett Baker and the ISB.


Edward Gregson

The composer's viewpoint

October 10 • Edward Gregson talks about 'Symphony in Two Movements' to Dr Robert Childs — as well as previewing it on Radio 3 before the contest day itself.


Regent Hall Concerts - Regent Hall Band of the Salvation Army

Tuesday 14 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Berkeley Brass

Friday 17 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Wigfield Brass Quintet

Friday 17 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Regent Brass

Friday 17 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Brass - Brett Baker

Friday 17 October • The Salvation Army (Regent Hall), 275 Oxford Street, London WC1 2DJ


Dobcross Silver Band

October 13 • Currently 3rd Section National Champions and subsequent promotion to SECOND SECTION in 2026, we aim to add another PERCUSSIONIST to our award winning section. Dynamic all rounder preferred. You will love it here! Great rehearsals, gigs and socials!


Dobcross Silver Band

October 13 • Current 3rd Section National Champions and pending promotion to 2ND SECTION. We require the services of a competent PRINCIPAL CORNET PLAYER. Great opportunity for someone to show their skills and leadership qualities! Enjoyable events and socials!. Contact


Stretford Band

October 11 • Stretford Band (Manchester) has a terrific new MD. Now it needs you! We need bass, trombone and percussion but will welcome anyone who wants to play popular music without the stress of competing. Any ability any age.. Hope to see you soon.


Stephen Phillips

MA, BA (Homs), PQSI, NPQH, PGCE
Conductor, Band Trainer, Educator, Compere


               

 © 2025 4barsrest.com Ltd