facebook twitter rss vimeo shop label support us

*
banner

2018 Christmas Quiz Winner

It proved to be quite a difficult Christmas Quiz — but we have finally found our winner...

Winner
  It was a pretty tricky quiz — but we have finally linked up with our winner...

We've finally managed to get in touch with our Christmas Quiz winner, who will be getting a late New Year present of some trombone mutes and a selection brass band CDs.

Winner

Colin McHardy of Dundee managed to get all the answers right, with the former Whitburn Band percussionist entering into the festive spirit by donating the trombone mutes to his former band to be used by their youth players.

"I really enjoy the 4BR quizzes, and this year it was a bit of a tester," he said. "I now concentrate on orchestral playing and will be performing 'Symphonie Fantastique' in a few weeks time.

I still keep an eye on the brass band world and think it's great that my old band is investing in the next generation of young players. I hope the mutes come in handy and I will certainly enjoy the CDs!"

Thanks for everyone who took the time to give it a go — but we only had eight correct answers in over 200 entries.

The answers:

1. Three Kings?

The conductor who won the North American National Championship with Fountain City in 2018?
Answer: David King

Where was the famous King's Hall contest venue to be found?
Answer: Belle Vue, Manchester

In which European country does a band receive the King's Cup every other year as part of winning the National Championship title?
Answer: Norway

2. Which 2018 test-piece contains the name of a vegetable you may find on your Christmas dinner plate?
Answer: A Brussels Requiem (Bert Appermont)

3. Which Philip Wilby test-piece has a Nativity in it?
Answer: ...Dove Descending

4. What links the British Open test-pieces of 1884, 1999 and 2015 to a major test-piece by Norwegian composer Torstein Aagaard-Nilsen performed in 2018?
Answer: Birds (La Gazza Ladra; ...Dove Descending; Reflections on Swan Lake; Dawn Songs of the Fabulous Birds)

5. Names the three Mortimer brothers?
Answer: Harry, Alex and Rex

6. Who was the last band to win the Pontins National title in 2010?
Answer: Marsden Silver

7. Who was the first band to win the All England Masters title in 1989?
Answer: Leyland DAF

8. Who are the only husband and wife to conduct winning bands at the Grand Shield?
Answer: Russell and Mareika Gray

9. In which European city will the 2019 European Championships be held?
Answer: Montreux

10. Which composer wrote a test-piece about King Kong in 2018?
Answer: Paul McGhee

11. What does the musical term sciolto mean?
Answer: 'with freedom'

12. Which famous orchestral overture and brass band test-piece is inspired by the life of a famous 16th century Italian Goldsmith, sculptor, draftsman and painter who also happened to be a murderer, braggart and adventurer?
Answer: Benvenuto Cellini

13. What festive occurrence unfortunately links these musicians: George Michael (2016), Eartha Kitt (2008), James Brown (2006) and Dean Martin (1995)?
Answer: They all died on Christmas Day

14. On what musical instrument would you find a wrest plank?
Answer: Piano

15. Which famous trombonist played the theme tune to children's television series 'The Flumps?
Answer: George Chisholm

16. Which former Black Dyke principal cornet player gave the world premiere of the Ernest Tomlinson 'Cornet Concerto' in 1974 at the Royal Albert Hall?
Answer: Maurice Murphy

17. Whose piano concerto did Eric Morecambe 'perform' in the famous comedy sketch on the 'Morecambe and Wise' show featuring Andre Previn — or 'Andrew Preview' as they called him?
Answer: Edvard Greig

18. What is the compositional link between Edward Gregson, Elgar Howarth, Philip Harper and most recently, Maurice Donnet-Monay, conductor of Brass Band Fribourg at the Swiss National Championships?
Answer: They have all written works for brass bands under a pseudonym

19. Buysine is a medieval word for which musical instrument?
Answer: trumpet

20. In which country would you find the famous National Championship 'Caradog Trophy' on permanent museum display?
Answer: Wales

21. Who are the 'Three Figures' in Herbert Howells' test-piece?
Answer: Samuel Cope, John Henry Iles, William Rimmer

22. How many planets are there is Holst's famous orchestral work?
Answer: 7

23. Who is the 2018 Champion Band of Australia?
Answer: Wellington Brass

24. Who was the 'Lone Wolf' composer Simon Dobson was inspired by?
Answer: Bela Bartok

25. Which pop group wrote the following lyrics in their hit song?
And the public gets what the public wants
But I want nothing this society's got
I'm going underground (going underground)
Well the brass bands play and feet start to pound
Going underground (going underground)
Well let the boys all sing and the boys all shout for tomorrow

Answer: The Jam

Support us for less than a cup of coffee...

4BR wants to ensure that the brass band movement remains vibrant and relevant. We also want to be able to question, challenge and critically examine those who run and play in it, producing high quality journalism that informs as well as entertains our readers.

So if like us you value a strong, independent perspective on the brass band world - then why not consider becoming a supporter and help make our future and that of a burgeoning brass band movement more secure.

So one less cappuccino then?

Support us    



Richard MARSHALL

Marshall already off to a busy start to 2019

January 20 • The New Year has just started, but Black Dyke's principal cornet has already been on his musical travels...


Abbey Brass

Abbey Brass (Abingdon) boosted by new signings and return visit

January 20 • A great raft of new signings and a visit from Philip Harper will give Abbey Brass (Abingdon) as great boost of confidence ahead of their Stevenage Area test appearance.


Radio

Radio: Sounds of Brass

January 20 • More great brass band music from Phillip Hunt.


lUCERNE

From Berlin to Mars — as Lucerne ensemble get ready to premiere new works on Swiss tour

January 20 • The critically acclaimed Lucerne Brass Ensemble will featuring a number of exciting new works from leading brass composers on its forthcoming domestic tour.


Regent Hall Concerts - Canon Brass (brass quintet) from the Royal College

Friday 25 January • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street Opp. RESERVED. London . W1C 2DJ


Foden's Band - RNCM Brass Band Festival

Friday 25 January • 124 Oxford Rd, Manchester M13 9RD


Black Dyke Band - International Staff Band of Salvation Army - RNCM

Saturday 26 January • Royal Northern College of Music, 124 Oxford Road, Manchester M13 9RD


Grimethorpe Colliery Band - Concert at Yarm School, North Yorkshire

Saturday 26 January • Yarm School. . The Friarage. . Yarm, North Yorkshire. . TS15 9EJ T15 9EJ


Grimethorpe Colliery Band - Concert at Yarm School, North Yorkshire

Saturday 26 January • Yarm School. . The Friarage. . Yarm, North Yorkshire. . TS15 9EJ T15 9EJ


Cheshire Constabulary Band

January 21 • The band is still seeking a cornet player (Preferably front rank but or course negotiable). The band undertakes interesting and varied engagements with visits abroad most years. We are made up of players from all walks of life, not just the police


Leicestershire Co-op Band

January 20 • The Leicestershire Co-op Band is looking to fill their vacant front row cornet seat (position negotiable). We are a friendly, sociable group, with high aspirations. Rehearsals are Tuesday and Thursday, in our own Bandroom, in Coalville, Leicestershire.


Milton Keynes Brass

January 20 • We'd be pleased to hear from suitable players interested in joining us on 1st Baritone either immediately or after the areas. We are keen to build on our First Section, 3rd placing at Butlins whilst continuing to enjoy our banding.


Howard J Evans

MA (Dist), Mus.B (hons), ARCM (hons), LRAM, LTCL, PGCE
Conductor, composer, arranger, tutor and pianist