*
banner

4BR May Bank Holiday quiz

Make the connections inspired by the great children's animator Oliver Postgate...

Bagpuss
  Oliver Postgate created wonderful children's characters

Our special May Bank Holiday quiz has a hot breathy feeling about it — in honour of the wonderful Oliver Postgate.

There was a great BBC 4 programme about his life and work on the weekend which you should catch up with if you are a lover of fantastic children's television programmes — as he made some of the very best — from Noggin the Nog to Bagpuss (above) and more.

And come up with the right answers from the clues and there is a selection box of 10 great vintage CDs from our Ali Baba emporium of old brass band treasures.

You can enjoy the programme at:
https://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00pht5q/timeshift-series-9-6-oliver-postgate-a-life-in-small-films

Question:

What is the link between characters found in Oliver Postgate's children's programmes 'The Clangers' and 'Ivor the Engine', with the Patron Saint of England, a 1963 pop hit for Peter, Paul & Mary, the literary debut of serial killer Hannibal Lecter and a famous test piece written by Philip Sparke to commemorate the 100th anniversary of Cory Band?

Answers:

Answers with your reasons to be sent to: quiz@4barsrest.com

Closing date for answers: 12.00pm (midnight) on Tuesday 1st June

the link between 'The Clangers' & 'Ivor the Engine', the Patron Saint of England, a 1963 pop hit for Peter, Paul & Mary, the literary debut of Hannibal Lecter and a test piece written by Philip Sparke for the 100th anniversary of Cory?4BR

History winner:

Our Whit Friday winner was Tim Pickles who once dressed up as Aladdin to play 'The Elephant' march with Ali Baba Brass at Whit Friday in 2018.

1. An appropriate march by William German for the incumbent of 1600 Pennsylvania Avenue Washington DC.
Answer: The President

2. The Devil Incarnate by Shipley Douglas.
Answer: Mephistopheles

3. T J Powell's cheesy fortification.
Answer: Castle Caerphilly

4. An old favourite of Yuri Gagarin and Neil Armstrong by the same composer.
Answer: The Spaceman

5. A George Allan classic named in honour of the nickname of snooker player John Higgins.
Answer: The Wizard

6. The favourite Specsavers destination for Dominic Cummings.
Answer: Barnard Castle

7. A march by William Rimmer that reminds you of the famous sword wielding guard of a bridge in 'Monty Python and the Holy Grail' who ends up armless and legless but still convinced he can win a dual.
Answer: The Black Knight

8. Kenneth Alford classic that was whistled by the prisoners of war in the 1957 film 'Bridge on the River Kwai'.
Answer: Colonel Bogey

9. "That's the way to do it! That's the way to do it!"comes to mind with this William Rimmer 6/8 classic.
Answer: Punchinello

10. J Ord Hume's homage to a big eared or little eared mammal with a long proboscis and an impressive memory bank.
Answer: The Elephant

Become a supporter and help make our future secure.

4barsrest continues to be a proudly independent voice. There are no paywalls to overcome to be able to enjoy what we do to keep our journalism at the heart of the brass banding world. Support us with a one-off donation or subscribe from just £2.50 per month.

Support us    


Amersham

Jackson joins Amersham for free swing in London

October 24 • If you are anywhere near Regent Hall in London this evening and want to enjoy a free night of swing and big band bangers then make sure you get along...


Marshall

Marshall to step down as principal cornet at Black Dyke Band

October 24 • Richard Marshall's outstanding 20 year tenure as principal cornet of Black Dyke Band will come to an end later this year.


BBE Podcast

Brass Band Podcast Season 2: The Next Generation — Episode 2

October 23 • The second season of BBE's popular podcast series continues its exploration on the themes of the future of brass bands, leadership, and music-making.


Money

Irish musicians to benefit from financial support

October 23 • 'Basic Income from the Arts' pilot scheme is set to provide financial help for three years to artists, musicians, singers, instrumentalists, composers and sound engineers.


Regent Hall Concerts - Central Band of the RAF

Friday 24 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Regent Hall Concerts - Amersham Band

Friday 24 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Haverhill Silver Band - Concert in Thaxted Church

Saturday 25 October • haxted Parish Church. Watling St, Thaxted CM6 2PE


Petworth Town Band - Petworth Town Band VE & VJ Day Remembrance Concert

Saturday 25 October • St Mary’s Church Petworth GU28 OAD


Regent Hall Concerts - Paddington Brass

Friday 31 October • Regent Hall (The Salvation Army). 275 Oxford Street. WC1 2DJ W1C2DJ


Epping Forest Band

October 23 • We have a solo horn vacancy to join our friendly 3rd section band. We have a sensible calendar of contests and concerts. Situated with close links to the M11/M25 and Central line tube station, with our own band room. Rehearsals Monday night 8-10pm


Bratton Community Brass Bands

October 23 • POSITION: MUSICAL DIRECTOR. . Bratton Silver Band is currently 3rd Section West of England Champions and subsequent promotion to SECOND SECTION in 2026.. . From January 2026 we are seeking a passionate, inspiring, and creative MD to lead us into 2026


Chinnor Silver

October 22 • We are looking for Eb/Bb Bass and Percussion players to join us.. 1st section from January which followed a finals appearance.. Good but realistic book of contests and concerts.. Rehearsals on a Wednesday in our own bandroom..


Alwyn Green

LRAM, LTCL
Conductor, composer, arranger, adjudicator, teacher and soloist


               

 © 2025 4barsrest.com Ltd